Причини за появата на диария и средства срещу нея

Диария

Понятието „нормални изхождания” е твърде широко, тъй като консистенцията на изпражненията и честотата на изхождане могат да бъдат много различни при всеки индивид. Изхождания три пъти дневно или веднъж на три дни са напълно нормални.

Какво е диария и как се проявява тя?

Най-важните критерии за диария, медицински известна като Diarrhö или Diarrhoe са кашави или воднисти изпражнения. Обикновено повече от три пъти на ден.

Световната здравна организация определя диарията по следния начин:

• повече от три изхождания на ден

• кашави до течни, воднисти изпражнения

• повече от 250 грама изпражнения на ден

Основно се различават остра и хронична диария.

Острата диария обикновено се причинява от инфекция.

Острото протичане започва най-често внезапно и може да продължи до две седмици. Най-често диариите, причинени от инфекции са безвредни. Неприятни странични ефекти на една остра диария често са:

• чувство за напрежение в областта на корема

• гадене

• болки в корема, коремни спазми. По-дълго протичащите диарии се определят като хронични диарии. При продължителна диария винаги трябва да се направи консултация с лекар.

Появата на диария има различни причини. Те варират от инфекция през хронично възпаление до дразнимо черво. От една страна може да има нарушено усвояване на вода и соли. Възможно е обаче, диарията да се причини и от повишено нахлуване на вода и соли в чревния лумен (секреция). Възможно е и взаимодействие на двата механизма, напр. при възпаление на червата. При дразнимо черво диарията от своя страна може да се предизвика от промяна в движението на червата (мотилитета).

• Инфекции, причинени от бактерии, вируси и други патогенни микроорганизми или от техните токсини (отрови). Инфекцията се предава по въздушно-капков или контактно-битов път, или при приемане на заразена храна.

• Хранителна непоносимост, като напр. лактозна нетолерантност, фруктозна- или сорбитмалабсорбция, или цьолакия

• Синдром на дразнимото черво

• Хронични възпаления на червата, като напр. болест на Крон, улцерозен колит или микроскопичен колит

• Лекарства с въздействие върху червата, като напр. антибиотици, антидепресанти, ACE – инхибитори, диуретици, болкоуспокояващи, като нестероидни противовъзпалителни и др..

• Екзокринна панкреасна инсуфициенция

• Бактериален свръхрастеж в тънките черва

• Психични причини, като страх и стрес

• Тумори

За да се избегне появата на остра диария, трябва да бъдат взети под внимание определени хигиенни и поведенчески правила. Една от най-важните мерки е честото миене на ръце! По време на пътуване за това помага течаща чешмяна вода и други неща, като ледени кубчета, пръскане с плодов сок и др. Плодовете и зеленчуците трябва да бъдат обелени и съответно обилно измити с вода без микроби.

Какво лечение има за диарията?

По принцип при диария е важно да се открие причината за нейната поява, за да се проведе лечение. Сама по себе си диарията се лекува симптоматично. При тежка загуба на течности може да се стигне до животозастрашаваща дехидратация и тогава бързото действие е особено важно. Особено кърмачетата, малките деца и възрастните хора са изложени на риск от обезводняване, вследствие на диария (дехидратация). Във Вашата аптека са налични многобройни средства срещу диария, вариращи от средства, заместители на течностите и електролитите, продукти за изграждане на чревната флора, продукти на базата на биофилм, които защитават чревната лигавица и подтискащи мотилитета средства (подтискане на движението на червата).

Замяна на течности и електролити (= Основно лечение при диария)

При диария, с голяма загуба на течности за кратко време, трябва да се добавят течности и електролити. Към това се отнасят специални рехидратиращи разтвори.

Подтискане на болките в корема & подтискане на чревната перисталтика

При силни коремни спазми, облекчение може да се получи от средства срещу спазмите (спазмолитици). При определени обстоятелства могат да бъдат използвани също медикаменти, които подтискат чревната перисталтика и така намаляват броя на изхожданията.

Антибиотици

В зависимост от причината за диарията, евентуално може да се проведе лечение с антибиотик. Дали това в конкретния случай наистина е полезно- това означава дали е налице бактериална инфекция или не – решава лекар/лекарка.

Пробиотици

Приемът на пробиотици под формата на капсули, йогурт, напитки и др. може да намали продължителността на острата диария (приблизително с един ден), но тяхното основно място на приложение е превенцията.

При остра диария Tasectan® действа бързо и надеждно. Tasectan® съдържа танинова киселина и желатин.

Tasectan®

• образува защитен филм върху чревната лигавица

• успокоява възпалената чревна лигавица

• неутрализира патогенните микроорганизми и отрови, отговорни за появата на диария

• елиминира патогенните микроорганизми и отрови

• възстановява нормалната функция на чревната лигавица Така се възстановява нормалната честота на изхождане и симптомите отзвучават бързо.

Как да приемам Tasectan®?

Tasectan® е наличен под формата на капсули и прахчета. Tasectan® прахчета е идеален за прием от малки и по-големи деца и се разтваря лесно в течности. Tasectan ® е с много добра поносимост, не съдържа лактоза, глутен, дрожди и соя.

Източници:

https://www.gesundheit.gv.at/Portal.Node/ghp/public/content/magen-darm-durchfall.html

Кратко наименование:

Диария

Това също може да ви заинтересува

Тазектан капсули

Тазектан капсули

КАКВО СЪДЪРЖА TASECTAN® Танинова киселина и желатин КАК ИЗГЛЕЖДА TASECTAN®…

Тазектан Дуо прахчета

Тазектан Дуо прахчета

Tasectan® DUO с тиндализирани млечнокисели бактерии СПИРА острата диария и…

Цинарикс Форте Обвити таблетки

Цинарикс Форте Обвити таблетки

КАКВО СЪДЪРЖА CYNARIX FORTE Всяка обвита таблетка съдържа 600 mg…

Scroll to Top