Урология

Урология

Урологията е специализирана област на медицината, която се занимава с основните аспекти, диагнозата и лечението на заболяванията на пикочните и полови органи.
По-конкретно урологията се фокусира върху болестите и лечението на бъбреците, уретера, пикочния мехур, тестисите, семенните канали на простатата и хормоналните жлези, като надбъбречните жлези.

Изпускането на урина (уринарна инконтиненция), тумори, инфекции и дисплазия, т.е. малформации, могат да засегнат всеки орган. Уролозите се занимават също и с урологични заболявания в детска възраст, с андрология и гинекологични болести, които включват уринарната инконтиненция.

Изследванията и медицинската технология в урологията обхващат много широк диапазон от възможности. В лабораторията могат да се изследват урина, еякулирана семенна течност и различни секрети от уретера или простатата и, разбира се, кръвообращението. Образните техники, които дават визуална картина или ендоскопските процедури подпомагат лекарите при поставянето на много по-точна диагноза.

Цистоскопия

Цистоскопията е ендоскопско изследване. През уретера в пикочния мехур се въвежда оптически инструмент, цистоскоп. С негова помощ урологът може направи пряко наблюдение на пикочния мехур и уретера. Може също да се вземат тъканни проби (биопсия). Процедурата трае само няколко минути.

Катетаризация

Катетаризацията е наименованието на процес, чрез който през уретера се поставя катетър в пикочния мехур. Процедурата се нарича трансуретерна. Катетаризацията може да се наложи по редица причини: задържане на урина, т.е., за да се изпразни мехура; за въвеждане на лекарства, за преглед на функциите на пикочния мехур (уродинамика), за получаване на чиста урина (в днешно време се прилага рядко), за дрениране на урина след операция.

Инстилация

Инстилацията е процес (от латински: instillare: въвеждане, произхожда от stilla, капки), който описва прилагането на течни лекарства, например, разтвори, емулсии или антибиотични суспензии, цитостатици, аналгетици, локални анестетици и т.н. в организма (в кухи органи, телесни кухини и отвори, стави, конюнктивата и т.н.) за целите на терапевтичната диагностика или профилактика.

За разлика от инфузиите, при които лекарствата се разпределят в целия организъм посредством кръвообращението (системна терапия), при процеса на инстилация лекарството остава в конкретната област, където се прилага, така че да осигури локален ефект.

Електрорезекция

Отстраняване на телесна тъкан с помощта на електрически ток. Процедурата се прилага често за отстраняване на простатни аденоми, т.е. доброкачествени подувания или бластоми, появяващи се грануларната тъкан.

Медицинските интервенции през уретера или други телесни отвори често са болезнени и излагат пациента на риск от нараняване и инфекция.
За да се улеснят и опростят изследванията, да се намали риска от инфекции и болки, лекарят може да използва помощен гел, с който въвеждането на инструмента да стане по-удобно за пациента.
За инстилация на уретера при самостоятелна катетаризация често се използват стерилни лубрикантни гелове за катетър. Използват се също и при хирургически електрорезекции, електрокоагулации и биполярни електрорезекции.
При операции, за инстилация на уретера и в цистоскопията се използват също и анестезиращи гелове.

(Моля отбележете: Този текст служи за обща информация. Моля, не правете опит сами да си поставите диагноза, а при поява на симптоми или оплаквания се консултирайте с квалифициран лекар. Това е единственият начин симптомите да бъдат оценени правилно, въз основа на клиничния опит и да се предприемат понататъшни диагностични стъпки.)

Това също може да ви заинтересува

Утипро плюс AF

Утипро плюс AF

КАКВО СЪДЪРЖА УТИПРО ПЛЮС Xyloglucan, Gelose (от растителен произход), Propolis,…

Инконтан

Инконтан

КАКВО СЪДЪРЖА ИНКОНТАН 15 МГ Активното вещество е Троспиев хлорид…

Катежел гел с Лидокаин

Катежел гел с Лидокаин

КАКВО СЪДЪРЖА КАТЕЖЕЛ С ЛИДОКАИН Активните вещества са: лидокаинов хидрохлорид…

Scroll to Top